Aleš a Irena Kubicovi
Kamenná Horka 15, Krásná Lípa
info@cottage.cz

Ubytování & Wellness & Jóga & Půjčovna & Výlety v Českém Švýcarsku

Cyklovýlet okolo hory Luž

Lužické hory jsou sice rozlohou malé, výškou „nízké“ (nejvyšší hora Luž sahá do výšky 799 m.n.m.), ale na zajímavé cyklovýlety, jak dělané. Tento výlet je pro odpružená horská kola a milovníky nerovných terénů.

Pokud si chcete vyjížďku usnadnit, dovezte si kolo na parkoviště Šébr (Stožecké sedlo). Lze však okruh absolvovat i z Krásné Lípy, Rumburku, Varnsdorfu. Bude to, ale více do kopce.

Ze Stožeckého sedla se vydejte po asfaltové cestě směrem na horu Luž. Přímo nejvyšší horu Luž těsně mineme, kdo však chce tlačit (i nést) kolo na vrchol, odbočí cca po 7 km od startu po červené turistické značce směrem k vrcholu. Kdo už touží po občerstvení, na chatu Luž odbočovat nemusí, je po cestě.

Od chaty Luž pojedeme podél hraničních bílých kamenů na okraj obce Walterdorf. Po modré pokračujeme směrem Krkavčí kameny. Doporučuji ještě navštívit na vyhlídku Nonnenfelsen.

Prudký sjezd do obce Dolní Světlá si můžete zpestřit, odbočkou na přírodní památku Brazilka (odbočka po červené). V obci Horní světlá je několik restaurací, například restaurace Windows (viz. foto). Z Dolní do Horní Světlé je prudké stoupání. Občerstvěte se předem.

Rádi se koupete ve studené vodě? Skvělé. Na zpáteční cestě odbočte po červené k nádrži Naděje.

Zpět na Stožecké sedlo pokračujte po cestě k sousedům až do Nové huti a pak 5 minut po frekventované silnici č.9.


Published on: 23.6.2024  -  Filed under: Výlety  -  Tagged: